fbpx

Kako se reklamirati na Googlu? Korak po korak

Nešto me klima zeza, ne hladi.

Ma kucaj na google-u prvi servis koji ti je blizu nek ti neko pogleda!

Tu je vaših pet minuta ako ste podesili reklamiranje na Googlu kako treba.

 Zasto se ovo isplati?

Pa, ovo mi stvarno treba i treba mi odmah, skuvao sam se, hvata me nervoza a ne znam da popravim ni očistim sam.

Šta se dešava kada ukucate “servis klime” u pretrživač?

Google kreće da pretražuje i izbaci ovakav rezultat:


Da li su ovo najbolji i najrelevantniji rezultati? Nisu! Ovo su plaćeni oglasi. Vidite ovaj mali okvir ispred adrese webstranice u kome piše oglas ili ad-ako vam je Google na engleskom, to znači da je neko platio da, kada se ukuca ključna reč “servis klime”, njegov sajt “iskoči” prvi na Googlu.

Znači da niko od prva četiri rezultata nije pronađen u pretrazi na osnovu kvaliteta, relevantnosti ili optimizovanog sadržaja u tzv.  “organskoj” pretrazi već je u pitanju plaćena kampanja.

Da li može da se bude na vrhu pretrage bez plaćanja?

Ukoliko imate proizvod za koji postoji velika ponuda, nema šanse da budete na vrhu samo zato što imate dobar sadržaj, SEO optimizaciju itd. Svako se bori za svoje mesto pod suncem. Morate da uložite da bi dobili.

Da, na primer, prodajete dzinovske afričke puževe, nebiste imali ovih problema. Ako bi odlučili da platite reklamu za izraz “africki puž” ne bi vas skupo koštalo jer ga niko drugi(za sada) ne reklamira.

Ako nećete da prodajete puževe onda pročitajte dalje.


Koje vrste reklamnih kampanja postoje na Google-u?


Osnovna podela bi bila na:

  1. Search Network (kampanje pretrage)
  2. Display Network (kampanje oglašavanja)


Ovo je Search Network kampanja. Neko nešto traži, ukuca u Google pretragu a vi plaćate Googlu da za određenje “ključne” reči vaš oglas izbaci među prvima. Videćete kasnije koje je proizvode najbolje reklamirati na ovaj način.


Display Network predstavlja drugi vidi oglašavanja. Ljudi ne traže ništa konkretno, čitaju novine, ili “bleje” po netu a vaše reklame im “iskaču”. Ovo se još naziva i marketing prekidanjem (ono kad vam baner iskoči na sred stranice ili preklrije jedan deo teksta ili pak stoji kao deo postojeće stranice).
I ovo ste već videli.


Postoje i Video kampanje(Video Ads) i kampanje u Aplikacijama(Universal App Campaign).

Video kampanje su uglavnom na YouTube-u(kad vas smaraju na početku nekog videa) a App kampanje su one reklame koje vam iskaču u nekoj free aplikaciji na mobilnom telefonu(to tek smara).


KAKO NAPRAVITI NALOG ZA REKLAMIRANJE?


1. Ukucajte Google AdWords u Google pretragu, preskočite oglase i kliknite na zvaničnu google-ovu stranicu ili kliknite OVDE ko želi na srpskom ili OVDE ko želi na engleskom.


2. Ulogujete se. Da bi koristili Google Ads morate imati otvoren Google nalog. Ako ga nemate, napravite ga.

3. Odaberite vrstu kampanje. Odabraćemo Search u ovom slučaju.

4. Unesite adresu vašeg sajta i odaberite šta biste želeli da postignete kampanjom. Da li su to Klikovi, Lidovi(baza kupaca) ili samo želite da povećate broj korisnika vašeg sajta. A možete da napravite kampanju bez ovakvog cilja.

5. Unesite sva podešavanja. Tip kampanje: Search, zatim upišite ime kampanje, izaberite lokacije i jezike potencijalne publike. Ovde možete odabrati i karakteristike publike kao što su: godine starosti, status, nivo obrazovanja(otvorite padajući meni i istražite sve kategorije i prilagodite ih vašem biznisu).

6. Kreirajte grupu oglasa. Upisite tip i naziv. U polju ispod upišite ključne reči i sačuvajte tu grupu oglasa.

7. U ovom delu kreirate izgled vašeg oglasa. Sa leve strane upisujete tekst oglasa a sa desne vidite kako će izgledati uživo. Tu možete menjati izgled na mobilni ili računar. Prilagodite naslov i tekst vašem proizvodu ili usluzi.

8. Kada ste kreirali oglas, kliknete na Done i dolazite na stranicu gde trebate da popunite svoje podatke i podatke vezane za način plaćanja. Ako izaberete Automatic način plaćanja, google će prikazivati vaš oglas i na kraju meseca će vam naplatiti. Ako stavite na Manual onda funkcioniše kao pripejd, uplatite 200 evra, oglasi idu dok ne dođu do te cifre. Ne može da vam skine više novca od toga, ali ne možete da vratite novac ako vam na primer ostane 100 evra nema povraćaja novca-bar nije bilo kada sam ovo pisao.

OK, to je to! Kreirali ste nalog i napravili neki oglas. Šta sad?

Kampanja je krenula! Ako ste odabrali Automatic opciju Google će vas zaduživati i na kraju meseca će vam skinuti novac. Ako ste odabrali Manual onda će kampanja krenuti kada uplatite novac na vaš nalog.

U desnom uglu imate malu lupu sa naslovom Go to, zapamtite i koristite je uvek kada ne možete da se snađete. Videćete na početku je ovaj njihov panel toliko komplikovan da ćete se pogubiti. Uglavnom kada ne znate da se vratite samo kliknite na GO TO i ukucajte gde želite da idete (G pa T na tastaturi je prečica).

Uz malo strpljenja i vežbe uradićete sve kako treba

KAKO RUČNO AKTIVIRATI/DEAKTIVIRATI KAMPANJU?

Kada na go to ukucate “Campaings” otvoriće vam se ovaj prozor. Kada kliknete na zelenu tačku otvoriće vam se meni na kome možete pauzirati vašu kampanju.

Sa kojim Budžetom krenuti?

Krenite sa malim iznosima i pratite vaš oglas. Analizirajte vaš oglas. Pojasniću vam kako pratite i šta znace ove skraćenice. Kada zadržite kursor na nekoj opciji pojaviće vam se objašnjenje šta konkretno znači neki izraz, na primer:

CTR Click-through rate (CTR) measures how often people click your ad after it’s shown to them, which can help you understand the effectiveness of your ad. CTR is calculated by dividing the number of clicks your ad receives by the number of times your ad is shown. If you have 5 clicks and 1000 impressions, then your CTR is 0.5%. 

Na ovoj slici je sve što trebate da pratite. Videćete koliko je puta vaš oglas prikazan(viđen) i koliko puta je neko kliknuo na njega kao i odnos između viđenog i kliknutog oglasa(CTR). Pratite ovaj odnos i videćete da li je vaš oglas dobro napisan, da li ste izabrali prave ključne reči, da li je bolja search ili display kampanja za vaš proizvod.


Srećno i ako nešto zapne – pitajte. Ko pita ne skita.

Ako se patiš sa Instagramom baci pogled OVDE

Top