fbpx

Kako povratiti hakovan profil na Instagramu

U poslednje vreme sve su češći napadi i hakovanja profila na Instagramu i Facebooku. Jednostavno, hakeri su shvatili da vam celokupan biznis zavisi od profila, što svakako nije dobro ali o tome ću pisati u nekom drugom tekstu.

Kako vam ukradu podatke?

Phishing je tehnika koja je naziv dobila od reči pecanje. Jednostavno bace vam mamac i čekaju da se upecate. Nekada su ove prevare uglavnom išle preko email adresa, već ste ih dobijali i spremni ste na nih. Sada se pojavio novi način.

Direktne poruke.

Pošto se podigla čitava fama oko autorskih prava, tolika da niko od nas nije baš siguran da ih nije prekršio bar u jednoj objavi, osmislili su ovakvu prevaru:

Naprave profil i nazovu ga copyright.helpcenter ili slično, sa tog profila vam pošalju poruku sledeće sadržine: Prekršili ste Copyright prava i ako ne potvdite vaše pristupne podatke nalog će vam biti ugašen u roku od 48 sati. 

Nakon toga vas šalju u na njihov sajt koji izgleda veoma slično kao Instagram. Tražiće vam da upišete vaš username i password, a zatim i da potvrdite vaš email, odnosno da im date pristup za email. Ili ce od vas tražiti da potvrdite sledeću poruku koja će vam stići od Instagrama.

Kada sve to uradite oni će imati vaše podatke i moći će da rade sa vašim nalogom šta žele.

Kako prepoznati lažni link?

Instagram i facebook vam nikada neće slati poruke koje su “Od nekog” već će vam izaći poruke direktno u aplikaciji. Retko će vam slati linkove. Ako vam i pošalju biće veoma kratki linkovi.

Lažni linkovi imaju na kraru umesto .com neke druge nastavke: .tk, .cf. Ili će promeniti jedno slovo “innstagram” ili će dodati “instagram-copyright”. Obratite pažnju na detalje. Pogledajte da li ima pravopisnih greški u tekstu.

Ovaj su poslali meni. Izbacio sam “http://” ispred da ne bi delio njihov link kod mene na blogu: global-service-business-com.ml/form/contact/82729490389/help.login-account.com/

Stranica hakera

Ovako izgleda njihov sajt. Veoma je sličan po dizajnu sa Instagramom. Ako upišete ovde vaše podatke, dali ste im ih na tacni.

Dve stvari su hakerima važne i od toga zavisi kako će postupiti. 

Prvi scenario

Ako profil ima ispod 10K velika šansa je da će ga preimenovati u copyright, pobrisati/arhivirati sve postove i time dati sebi kredibilitet. Kada pogledate profil on ima 8 hiljada pratilca i pomislite da se radi o pravom profilu. Onda će sa tog profila(vašeg sad već bivšeg) varati dalje.

Drugi scenario

Ako imate više od 10K, preimenovaće vaš profil čisto da ne možete da ga nađete po imenu. Obično to bude neko ovakvo ime SDs29203021343155. Drugi korak je da vas kontaktiraju i traže otkup profila. Mogu tražiti da im platite u bitkoinima, dolarima ili evrima.

Ako uđete u pregovore sa njima nema garancije da će bilo šta ispoštovati, ali možete čisto malo da se sprdate sa njima i da ih zavlačite dok ne reaguje Instagram help centar.

Ovo je moja prepiska sa njima. Nisam otvarao link niti im dao podatke ali sam im uzeo puno vremena dok su prevodili. Pisao sam im namerno na srpskom 🙂Zvanični stav Instagrama

“if your account was deleted by you or someone with your password, there’s no way to restore it. You can create a new account with the same email address you used before, but you may not be able to get the same username”.

Ako vam neko izbriše nalog i to uradi koristeći vašu šifru nema načina da ga povratite.

Gadno. To je tako i to su njihovi uslovi. Dobra stvar je da su sada promenili način brisanja. Ne možete izbisati nalog već ga samo možete suspendovati na neko vreme, tako da i ako to urade imate vremena da ga povratite. 

Kako prijaviti da vam je profil hakovan?

Pre svega pokušajte da pristupite vašem profilu. Ako su hakeri promenili samo šifru pokušajte da resetujete šifru i promenite email-ove i uređaje koji mogu pristupiti vašem nalogu. Imate ovde upustvo kako to da uradite: kako promeniti šifru

Ako ne možete da pristupite nalogu, neko je sve vaše podatke izmenio, onda možete da pokušate da resetujete vaš nalog. Ubacili su novu opciju “Get help signing in”. Upustvo kako da to uradite je ovde

UPDATE: Otvorili su i novi link https://www.instagram.com/hacked/ pišite im ovde.

Objasnite što detaljnije, navedite sve nazive vašeg profila, čak i one koji su bili ranije, email adrese sa kojima ste pristupali, brojeve telefona vezane za taj nalog. Možda će tražiti da potvrdite vaš identitet i da slikate dokumenta. Uglavnom dajte im što više podataka koji mogu da im pomognu da utvrde da je profil vaš. Budite strpljivi.

Ovde su dva tutorijala koji vam mogu pomoći kod prijave:

Da rezimiramo:

 • Ako vam stigne zahtev sa sumnjivih adresa da kliknete na neki link ne radite to.  
 • Nikada ne unosite ponovo username i password.
 • Ne unosite username i password za pristup email-u
 • Što pre prijavite Instagramu
 • Održavajte kontakt ako vam se jave otmičari i slikajte njihove zahteve
 • Pročitajte Instagramov tekst evo ga ovde

Kako se zaštititi od hakovanja?

Nikada ne možete biti 100% sigurni i ne treba da živite u strahu ali neke stvari možete da uradite i zaštitite vaš nalog: 

 • Izaberite jaku šifru, da ne bude zoran123
 • Ne dajte šifre nikome ako ne morate
 • Stavite jake šifre za email, da ne budu iste za sve.
 • Kada koristite javne wireless-e ne pamtite podatke, bez “remember me”
 • OBAVEZNO: Uključite two-factor authentication upustvo ovde
 • Backup – Sačuvajte sve podatke imate ovde upustvo kako sačuvati slike, podatke i postove sa Instagrama

Ako želite da pomognete prijateljima i zajedno podignemo svest o ovom problemu, tu je karusel post koji sam napravio na Instagramu. Podelite ga na svom storiju, minut posla a nekome možda puno pomogne. Link do posta je ovde.

Top